Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bulg0cjb/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bulg0cjb/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bulg0cjb/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706
SolidArt-2 - Българска Младежка Асоциация

.

.

.

SolidArt Event 2: Poland


ВТОРАТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ SOLIDART ВЕЧЕ Е ЗАД НАС: „ЕС И СОЛИДАРНОСТТА ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА“

Заедно със 7 други партньори по проекта, община Гросупле успешно кандидатства за проекта „SOLIDART: Мрежа за младежки дебат за солидарност във времена на криза, чрез творчество и изкуство“.

Община Гросупле участва в проекта като водещ партньор. Други партньори по проекта са: FAJUB – Federação de Associações Juvenis do Distrito de Braga (Португалия), WIPSEE (Франция), Ayuntamiento de Dolores (Испания), Fundacja Autokreacja (Полша), Българска младежка асоциация (България), Окръжен съвет Преили (Латвия) и Димос Ларисеон (Гърция).

Целта на проекта SOLIDART е да създаде устойчиво сътрудничество между участниците в проекта в областта на солидарността по време на криза. Със своята креативност и иновативни подходи 8 различни европейски града ще анализират текущата ситуация в Европейския съюз и ще обсъдят предизвикателствата, пред които сме изправени. За тази цел ще бъдат организирани 8 международни събития между април 2021 г. и март 2023 г., като по проекта ще бъдат създадени и промоционални видеоклипове, наръчник с креативни методи за гражданско участие и уебсайт. Стойността на проекта е 148 680 евро.

Първото международно събитие се проведе от Община Гросупле като водещ партньор на 16 и 17 юни 2021 г., а 2-рата международна среща се проведе на 15 и 16 септември 2021 г. като част от осемте събития на проекта SOLIDART. Поради корона ситуацията срещата не беше организирана във Варшава, Полша, а чрез платформата Zoom. Тази среща имаше за цел да покаже значението на Студената война за Европа, страните от всички партньори по проекта и света днес. Целта на срещата беше да даде възможност на партньорите по проекта от различни страни да разберат възможно най-широко и пълно проблемите, свързани с изграждането на мира и реда в Европа след Втората световна война и последиците от Студената война, да разработят и обсъдят план за действие за „Европа без граници“, за да може желязната завеса никога повече да не разделя жителите на страните от днешния Европейски съюз и да въвлече младите поколения в изграждането на обединена Европа.

Всяка от 8-те страни подготви 15-минутна презентация, която се опита да даде на останалите сбит преглед на историята на страната от Втората световна война до наши дни. Именно от опита на историята в края на всяка презентация беше представена ситуацията днес и бяха дадени нормативни предложения за действие и по-добро участие на младите хора в реализирането на политиките днес.

Погледът към историята на всеки народ зависи от историческото образование на водещия, собствените познания, умението да интерпретира сложни ситуации и специфичната национална култура. След няколко презентации стана ясно, че днес най-големият потенциал на Европа е представен от хуманистичния, социалния и научния прогрес и по-голямата способност за общуване. Давид Томажин, водещ на Община Гросупле, подчерта особено причината за разпадането на втората Югославия като възможна опасност за Европейския съюз, т.е. неспособността и нежеланието за комуникация. В крайна сметка всичко винаги зависи от индивида: каква полза от празните приказки, че словенците са трудолюбиви, ако дори не можем да се приспособим към желанието на приятел нещо да остане в тайна.

С проекта SOLIDART всички участници ще научат много един от друг чрез партньорски срещи през тези две години. Обменяйки различни знания, възгледи и мнения, всички ние можем да придобием много нови знания, които да използваме в работата си и така да участваме в създаването на едно по-добро общество

.

.