.

.

.

SolidArt Event 3: Spain

3-ТО МЕЖДУНАРОДНО СЪБИТИЕ ПО ПРОЕКТ SOLIDART: „СОЛИДАРНО ПРЕД КЛИМАТИЧНИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА“

Община Гросупле като водещ партньор заедно с още 7 партньора по проекта, FAJUB – Federação de Associações Juvenis do Distrito de Braga (Португалия), WIPSEE (Франция), Ayuntamiento de Dolores (Испания), Fundacja Autokreacja (Полша), Българско младежко сдружение (България), Окръжен съвет Преили (Латвия) и Димос Ларисеон (Гърция), участва в проекта „SOLIDART: Мрежа за младежки дебат за солидарността в кризисни времена, чрез творчество и изкуство“. Основната му цел е между участниците в проекта в областта на солидарността по време на криза да се създаде устойчиво сътрудничество.

Между 5 и 8 април 2022 г. се проведе третата международна среща на партньорите по проекта в рамките на проекта, озаглавена „Изправени пред климатичните предизвикателства чрез солидарност“, на която присъстваха Жасмина Селан, Домен Джере и Жива Вертич като представители на Общината от Гросупле. За разлика от първата и втората среща на партньорите по проекта, които се проведоха през платформата Zoom поради ситуацията, свързана с коронавируса, този път събитието се проведе на живо, по-точно в испанския град Долорес. Централна тема на срещата беше справянето с изменението на климата от гледна точка на солидарността.

В сряда, 6 април 2022 г., кметът на Долорес Хосе Хоакин Ернандес Саес и местният младежки съветник Ефрен Заплана се обърнаха към събралите се на откриващата среща. Последваха презентации на партньорите по проекта, както и координирахме по-нататъшните стъпки по проекта, включително предстоящи събития. След срещата последва обиколка на Долорес, по време на която се запознахме с историята на града и солидарността, проявена от местните жители по време на тежките наводнения през 2019 г. Вечерта се проведе работилница на открито, по време на която проведе интервюта по темата за изменението на климата. промени.

В четвъртък, 7 април 2022 г., денят започна с велопоход, по време на който участниците посетиха природния парк El Hondo. Този ден участвахме и в радио интервюта, а вечерта имаше и уъркшоп, който включваше рисуване върху платно, като основната тема на уъркшопа беше развитието на Долорес до 2030 г.

Като част от международните събития на проекта SOLIDART, като последното в Долорес, има безценен обмен на умения, гледни точки, опит и мнения. По този начин участниците придобиват знания, които да използваме в работата си и по този начин да участваме в създаването на едно по-добро общество. Предвид облекчаването на ситуацията, свързана с коронавируса, се очаква следващите международни събития, планирани в рамките на проекта SOLIDART, да се провеждат и на живо.

.