Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bulg0cjb/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bulg0cjb/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bulg0cjb/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706
SolidArt-5 - Българска Младежка Асоциация

.

.

.

SolidArt Event 5: Portugal

5-ТО МЕЖДУНАРОДНО СЪБИТИЕ ПО ПРОЕКТ SOLIDART: „МЕЖДУПОКОЛЕНСКА ЕВРОПА“

Община Гросупле като водещ партньор заедно с още 7 партньора по проекта, FAJUB – Federação de Associações Juvenis do Distrito de Braga (Португалия), WIPSEE (Франция), Ayuntamiento de Dolores (Испания), Fundacja Autokreacja (Полша), Българско младежко сдружение (България), Окръжен съвет Преили (Латвия) и Димос Ларисеон (Гърция), участват в проекта „SOLIDART: Мрежа за младежки дебат за солидарността в кризисни времена, чрез творчество и изкуство“. Основната му цел е да създаде устойчиво сътрудничество между участниците в проекта в областта на солидарността по време на криза.

Като част от проекта между 12 и 14 юли 2022 г. се проведе 5-та международна среща на партньорите по проекта, озаглавена „Междупоколенческа Европа“. Събитието се проведе в португалския град Гимараеш, а централната тема на срещата беше между поколенията сътрудничеството и неговото значение, като същевременно се взема предвид важната роля на солидарността. Яна Рощан, Клавдия Мехле и Таня Кастелец присъстваха на срещата като представители на Община Гросупле.

В сряда, 13 юли 2022 г., партньорите по проекта вече споделиха своя опит, своите усилия и дейностите, които извършваме в областта на сътрудничеството между поколенията на сутрешната работилница.

Община Гросупле се гордее, че е приятелска към младите хора община, приятелска към възрастните хора и към всички поколения. Ние също така осъзнаваме важността на сътрудничеството между поколенията. По този повод представихме Центъра за дейности Grosuplje и Multigeneration Common Point Center, тяхната работа, дейностите, които се извършват там, и предизвикателствата, пред които сме изправени. В периода на covid-19 тези дейности донякъде замряха, но от друга страна солидарността между младите, възрастните и всички поколения в нашата община през този период излезе още повече на преден план. Градската библиотека на Гросупле също играе важна роля в тази област в общината, както като място със собствени дейности, така и с различни събития, организирани от библиотеката или те се провеждат там. Наскоро, като община, в сътрудничество с Дома за възрастни хора в Гросупле, Градската библиотека в Гросупле и Aktivni z mena също организираха Ден на играта между поколенията. И вярваме, че не е последният.

Беше интересно да слушаме и другите партньори по проекта и все по-често събитията между поколенията се преплитат с междукултурни.

Организирахме и обиколка с екскурзовод на града този ден следобед. Старият и наистина красив град, който се смята за мястото, където се е родила Португалия, може да се похвали и с могъщ замък.

В четвъртък, 14 юли 2022 г., продължихме с работилниците по темата за сътрудничеството между поколенията, солидарността и я разширихме до ценностите на Европейския съюз. Следобед посетихме кметството, където бяхме посрещнати от градския съветник Нелсън Фелгейрас, който също отговаря за въпросите на младежта.

Като част от международните срещи на проекта SOLIDART, като последната в Гимараеш, има ценен обмен на умения, възгледи, опит и мнения. По този начин участниците от различни европейски страни придобиват знания, които можем да използваме в работата си и така да участваме в създаването на едно по-добро общество, обединено и свързано между поколенията.