Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bulg0cjb/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bulg0cjb/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bulg0cjb/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706
SolidArt-6 - Българска Младежка Асоциация

.

.

.

SolidArt Event 6: France

6. МЕДНАРОДЕН ДОГОДЕК ПРОЕКТА СОЛИДАРТ: “СУПЕРСПОСОБНОСТИ. ПОГЛЕД НА УВРЕЖДАНИЯ ОТ ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА.”

Община Гросупле като водещ партньор заедно с още 7 партньора по проекта, Ayuntamiento de Dolores (Испания), Българска младежка асоциация (България), Dimos Lariseon (Гърция), FAJUB – Federação de Associações Juvenis do Distrito de Braga (Португалия), Fundacja Autokreacja (Полша), Окръжен съвет на Прейли (Латвия) и WIPSEE (Франция), участва в проекта „SOLIDART: Мрежа за младежки дебат за солидарността във времена на криза, чрез творчество и изкуство“. Основната му цел е да създаде устойчиво сътрудничество между участниците в проекта в областта на солидарността по време на криза.

Между 3 и 7 октомври 2022 г. се проведе 6-та среща на партньорите по проекта под надслов ”Свръхспособности. Поглед към уврежданията от друга гледна точка”. На срещата стана дума за уязвимите групи и различните подходи, които могат да се използват за по-добро интегриране на членовете на тези групи в нашето общество. Ерика Диздаревич и Юре Крижман от Младежкия съвет на Гросупле присъстваха на срещата като представители на Община Гросупле.

Във вторник, 4 октомври, участниците в град Pontonx-sur-l’Adour посетиха компанията Lacowo, където бяхме поздравени от кмета на община Pontonx-sur-l’Adour Доминик Уролатеги и директора на организацията WIPSEE, Séverine Gallais и др. Това беше последвано от презентация на компанията Lacowo, която предлага място за студенти и начинаещи хора, които искат да създадат свой собствен проект, но нямат подходящото оборудване за него. Компанията им предлага безплатно работилница с различни аксесоари, като 3D принтери, лазери и шевни машини. Последва посещение и представяне на други институции за подпомагане на уязвими групи, които градът предлага. Сред тях са солидарен автосервиз за ремонт на автомобили на социално затруднени хора, библиотека с материали за хора със специални нужди във физическа и слухова форма и солидарен магазин.

Сряда, 5 октомври, започна в кметството с реч на кмета на Дакс Жулиен Дюбоа. Заедно с него партньорите по проекта обсъдиха положението на уязвимите групи в нашите общини и промените, които биха имали смисъл в тази област. По-късно посетихме организацията Amicale Laïque Dacquoise, към която младите хора могат да се обърнат за помощ за решаване на проблемите си. Освен това те предлагат курсове по френски език за мигранти и спортни събития за възрастни хора. Разделени на две групи, за завършек на деня, едната посети селото на Алцхаймер, а другата посети помещенията на общност, която помага на хора със слухови проблеми.

Като част от международни срещи по проекта SOLIDART, като последната в Дакс, ние младите хора имаме възможност да говорим по важни теми, които засягат нашите общини и цялото общество. Благодарение на сътрудничеството на различни европейски държави можем да формираме международни отношения и дискусии, които надхвърлят познатата ни среда.

Всички придобити знания и опит можем да използваме в по-нататъшни проекти, работа и да гарантираме, че ние самите сме част от промените в различни сфери на обществото, като например по-добро включване на хора от уязвими групи.