.

.

.

SolidArt Event 7: Latvia

7. SOLIDART: „ФИНАНСИРАНИ ОТ ЕС (КУЛТУРНИ И/ИЛИ МЕСТНИ/МЕЖДУНАРОДНИ СЪТРУДНИЧЕСТВА) ПРОЕКТИ С ДОБРИ ПРАКТИКИ“

Община Гросупле като водещ партньор заедно с още 7 партньора по проекта, Ayuntamiento de Dolores (Испания), Българска младежка асоциация (България), Dimos Lariseon (Гърция), FAJUB – Federação de Associações Juvenis do Distrito de Braga (Португалия), Fundacja Autokreacja (Полша), Окръжен съвет на Прейли (Латвия) и WIPSEE (Франция), участва в проекта „SOLIDART: Мрежа за младежкия дебат за солидарността във времена на криза, чрез творчество и изкуство“. Основната цел на проекта е да създаде устойчиво сътрудничество между участниците в проекта в областта на солидарността по време на криза.

Между 17 и 19 януари 2023 г. се проведе 7-ма среща на партньорите по проекта под надслов „Финансирани от ЕС (културни и/или местни/международни сътрудничество) проекти за добри практики“. На срещата всеки партньор представи финансирани от ЕС проекти за добри практики в областта на местното и/или международно сътрудничество. С презентациите на проекти засегнахме темата за солидарността и как ние като личности и като общност можем да допринесем за общото благо.

В четвъртък, 18 януари, започнахме деня в град Прейли с посещение в градската община, където към нас се обърна заместник-кметът на община Прейли Петерис Рожинскис. Последва представяне на самия град, неговата икономика и култура, както и местни организации. Последваха презентации на отделни държави, където нашите партньори обмениха проекти и добри практики. Община Прейли също ни организира обиколка с екскурзовод през градския парк, където все още могат да се видят останките от културното и архитектурно влияние на семейство Борг, което управлява тази територия от късното Средновековие. Община Прейли е известна, наред с други неща, с изключително известния си музей на куклите и произведенията на Йелена Михайлова. В късния следобед посетихме представление на местна фолклорна група и с тяхна помощ научихме няколко по-лесни, но затова пък не по-малко традиционни танца.

Петък, 19 януари, започна с посещение на град Аглона и училището, където имахме семинар за планиране на проекти в областта на солидарността. Заедно с учениците обсъдихме значението на солидарността и как можем да допринесем за нейното развитие на местно, национално и международно ниво. Семинарът беше последван от посещение на музея на хляба в Аглона, където ни сервираха традиционни латвийски ястия. Научихме латвийския традиционен обичай за разчупване на хляб преди ядене: всеки човек взема парче от техния известен и популярен ръжен хляб и като държи едната страна, го предлага на съседа отляво; когато го хване за другата страна, всеки дърпа хляба на своята страна или го обръща така, че по една част от филията хляб да остане в ръцете на всеки. Повтаряме това със съседа отдясно. Разказаха ни също, че в миналото, ако някой изпусне парче хляб на масата или просто парче хляб на пода, е трябвало да го вдигне и да го целуне: толкова силно са били привързани към хляба. По-късно посетихме работилница за формоване на глина, тъй като това също е стар латвийски занаят. Завършихме деня в град Прейли с посещение на църквата и желязната галерия.