Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bulg0cjb/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bulg0cjb/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bulg0cjb/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706
SolidArt-8 - Българска Младежка Асоциация

.

.

.

SolidArt Final Event 8: Bulgaria

8-ТО И ПОСЛЕДНО МЕЖДУНАРОДНО СЪБИТИЕ НА ПРОЕКТ SOLIDART: „ДА ИНТЕРПРЕТИРАМЕ ЕВРОПА ПО СОЛИДАРЕН НАЧИН“

Община Гросупле като водещ партньор заедно с още 7 партньора по проекта, Ayuntamiento de Dolores (Испания), Българска младежка асоциация (България), Dimos Lariseon (Гърция), FAJUB – Federação de Associações Juvenis do Distrito de Braga (Португалия), Fundacja Autokreacja (Полша), Окръжен съвет на Прейли (Латвия) и WIPSEE (Франция), участва в проекта „SOLIDART: Мрежа за младежкия дебат за солидарността във времена на криза, чрез творчество и изкуство“. Основната цел на проекта е да създаде устойчиво сътрудничество между участниците в проекта в областта на солидарността по време на криза.

Между 26 и 28 февруари 2023 г. в рамките на проекта в столицата на България София се проведе 8-мата и последна среща на партньорите по проекта под надслов „Да тълкуваме Европа по пътя на солидарността“. Тя бе организирана от Българско младежко сдружение, чийто президент е Кристиян Андреев. Партньорите по проекта представиха своя опит от проекта, своите новопридобити мисли и виждания за солидарността в Европа. Срещата беше заключителна, така че послужи като обобщение на основните констатации и размисли за превръщането им в практика. Алеша Палчич и Давид Томажин от Студентски клуб GROŠ присъстваха на срещата като представители на Община Гросупле.

В неделя, 26 февруари, започнахме срещата в София с вечеря, тъй като денят беше посветен на настаняване и пристигане. Следващият ден, понеделник, 27 февруари, беше натоварен, когато работихме по групи, за да изследваме практическите аспекти на различните видове солидарност. Научихме за различните значения и видове солидарност – от цифрова, социална, технологична, финансова, политическа, културна и др. Етимологията на думата „солидарност“ показва целостта на това, което се предполага, че е солидарност. Солидарността работи като цяло – обединява части и прави от тях по-големи цялости. Изисква се много предпазливост, мисъл, съпричастност и разбиране. Всеки от партньорите представи опита си от проекта, какво сме спечелили от проекта, основните си открития, предложения как да използваме новопридобитите знания на практика в своята община.

За разлика от предишната среща, тази беше насочена предимно към нашата интелектуална дейност. В края на дневните работилници и обучения изработихме отчасти символично и отчасти реалистично гривни за предстоящия празник Баба Марта (българския празник на плодородието и пролетта през март), които дадохме на Виолетка Димитрова, инвалид с физически увреждания. Българка, която чрез продажбата на продуктите си (FB: Vili Art – Support cure) набира средства за финансиране на лекарство, което да й помогне по пътя към здравето.

Срещата даде общ и всеобхватен смисъл на предишните срещи в рамките на проекта, тъй като свърза концепциите, които изложихме чрез проектите и ни даде концептуална рамка за солидарно мислене, което не е самоочевидно. Като част от проекта имахме възможност да се срещнем с други актьори и местни особености, с които иначе не бихме имали възможност да се запознаем.